>
Z początkiem miesiąca weszła w życie nowelizacja ustawy o
bezpieczeństwie żywności i żywienia. W szkołach i przedszkolach nie
będzie można sprzedawać niezdrowej żywości np. chipsów.
Zakazane
jest też podawanie i reklamowanie tzw. „śmieciowego jedzenia” w tych
placówkach. Za nieprzestrzeganie zakazu grozi kara pieniężna od 1 tys.
do 5 tys. zł. Dyrektor placówki może też rozwiązać umowę z firmą
cateringową lub właścicielem sklepiku.
Grupy produktów
spożywczych, które można sprzedawać dzieciom i młodzieży określił w
rozporządzeniu z 26 sierpnia Minister Zdrowia.
Z początkiem
nowego roku szkolnego w sklepikach będzie można kupić m. in.: kanapki na
bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego z warzywami lub owocami,
bez soli oraz sosów, w tym majonezu, sałatki i surówki na bazie warzyw
lub owoców, mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących, produkty
mleczne (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko
smakowe, serwatka, ser twarogowy,serek homogenizowany lub produkty
zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub
migdałów), surowe lub przetworzone warzywa i owoce, napoje bez dodatku
cukrów i substancji słodzących, soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne
oraz suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona.
W przepisach
wykonawczych zostały również zapisane wymagania, jakie musi spełniać
jedzenie podawane np. w szkolnych stołówkach. Według rozporządzenia
środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży muszą
pochodzić z różnych grup (ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub
produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin
strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze).
W przypadku
całodziennego żywienia jadłospis musi objąć nie mniej niż cztery
posiłki. W przedszkolach i innych formach wychowania przedszkolnego, w
których dziecko spędza do pięciu godzin, muszą być podawane co najmniej
dwa posiłki główne: śniadanie i obiad. Natomiast obiad podawany w
stołówce szkolnej musi dostarczyć 30 proc. całodziennego zapotrzebowania
energetycznego.
W rozporządzeniu uwzględniono wartości odżywcze i zdrowotne środków spożywczych oraz normy żywienia dzieci i młodzieży.
Ponadto
dyrektor placówki może ustalić w porozumieniu z radą rodziców
szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży lub podawania
dzieciom i młodzieży.
Sejm uchwalił ustawę o bezpieczeństwie
żywności i żywienia 28 listopada 2014 r., a 17 grudnia 2014 r. ustawa
została podpisana przez prezydenta.
jc/ Serwis Samorządowy PAP
Vulcan sp. z o.o.
ul. Wołowska 6
51-116 Wrocław
tel.:(71) 325 48 48
tel.:(71) 347 48 40